A karácsony nem csak a szeretet ünnepe, hanem a nagy lakomáké is, mindenki sürög-forog a konyhában. Ilyenkor különösen próbálunk finomabbnál finomabb ételeket készíteni, hogy lenyűgözzük a család apraja-nagyját, miközben versenyt futunk az idővel, hiszen karácsony környékén a tennivalók hatványozódni kezdenek. Azonban a desszerten spórolhatunk időt, a következő bögrés sütemények amennyire gyorsan elkészíthetőek, annyira finomak is.
Mákos bögrés
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 10 dkg margarin
- 1 bögre cukor
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 bögre langyos tej
A hozzávalókat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd megsütjük. A tetejére ízlés szerint kenhetünk lekvárt, olvasztott csokoládét, vagy egyszerűen porcukorral is megszórhatjuk.
Hókocka
Tésztához:
- 1,5 bögre liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- 3 evőkanál porcukor
- 7 dkg margarin
- kevés tej
Krémhez:
- 2,5 bögre tej
- 2 evőkanál liszt
- 1 vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál cukor
- 25 dkg margarin
- 1 bögre porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
A tésztához elkeverjük a lisztet, sütőport, porcukrot, margarint, egy tojást és tojásfehérjét, majd egy kevés tejet öntünk hozzá kis adagokban az optimális állag eléréséhez. Az így kapott masszából 3 lapot sütünk. A krémhez összekeverjük a tejet, lisztet és a vaníliás pudingport, ezt sűrűre főzzük. Majd külön tálban margarint, porcukrot, tojássárgáját és vaníliás cukrot keverünk ki. A két krémet hidegen összekeverjük, a lapokat megkenjük, és a tetejét vastagon porcukrozzuk.
Diós-csokihabos sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 14 dkg vaj
- 2 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- pici só
- 3 tojássárgája
A csokihabhoz:
- 4 tojásfehérje
- 1 bögre porcukor
- 2 bögre darált dió
- 18 dkg reszelt étcsoki
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Letakarva fél órára hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét keményre felverjük, majd a vége felé beleszórjuk a darált diót és a reszelt csokoládét. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, majd a tésztát belesimítjuk, rákenjük a diós-csokis habot. Előmelegített sütőben kb. 170 °C-on, légkeverésesnél 155 °C-on nagyjából 50 perc alatt megsütjük.
Joghurtos szelet
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 1 és háromnegyed bögre cukor
- 1,5 bögre joghurt
- 1 és háromnegyed bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
- meggy- vagy barackbefőtt
Az befőtt kivételével az egészet összekeverjük, és vajazott, lisztezett tepsibe öntjük. A tetejére meggyet vagy bármilyen gyümölcsbefőttet szórunk. Sütőben 180 °C-on (hőlégkeveréses sütőben 160 °C), 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.
Diós kevert
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 2 bögre porcukor
- 10 evőkanál víz
- 1 és háromnegyed bögre liszt
- 1 sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 bögre darált dió
A krémhez:
- 1,5 bögre kristálycukor
- fél dl víz
- 4 dkg kakaó
- 15 dkg vaj
A tojássárgáját a porcukorral és 3 kanál vízzel habosra keverjük, majd még 7 kanál vizet apránként hozzáadunk. A liszttel elkeverjük a sütőport, hozzákeverjük a masszához, majd a vaníliát és a reszelt citromhéjat, a darált diót, végül a keményre felvert tojásfehérjét. Vajazott, lisztezett formában vagy tepsiben megsütjük. A kristálycukrot felforraljuk a vízzel, majd közben beleszórjuk a kakaót, kissé lehűtjük, majd kikavarjuk a vajjal. Az így kapott krémmel megkenjük a tészta tetejét.
Képek forrása: Pinterest.com