Egyszerű bögrés sütemények az ünnepekre

A karácsony nem csak a szeretet ünnepe, hanem a nagy lakomáké is, mindenki sürög-forog a konyhában. Ilyenkor különösen próbálunk finomabbnál finomabb ételeket készíteni, hogy lenyűgözzük a család apraja-nagyját, miközben versenyt futunk az idővel, hiszen karácsony környékén a tennivalók hatványozódni kezdenek. Azonban a desszerten spórolhatunk időt, a következő bögrés sütemények amennyire gyorsan elkészíthetőek, annyira finomak is.

Mákos bögrés

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre darált mák
  • 1 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 bögre langyos tej

A hozzávalókat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd megsütjük. A tetejére ízlés szerint kenhetünk lekvárt, olvasztott csokoládét, vagy egyszerűen porcukorral is megszórhatjuk.

Poppy-Seed-Cake-e1344368985218

 

Hókocka

Tésztához:

  • 1,5 bögre liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 3 evőkanál porcukor
  • 7 dkg margarin
  • kevés tej

Krémhez:

  • 2,5 bögre tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 bögre porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor

A tésztához elkeverjük a lisztet, sütőport, porcukrot, margarint, egy tojást és tojásfehérjét, majd egy kevés tejet öntünk hozzá kis adagokban az optimális állag eléréséhez. Az így kapott masszából 3 lapot sütünk. A krémhez összekeverjük a tejet, lisztet és a vaníliás pudingport, ezt sűrűre főzzük. Majd külön tálban margarint, porcukrot, tojássárgáját és vaníliás cukrot keverünk ki. A két krémet hidegen összekeverjük, a lapokat megkenjük, és a tetejét vastagon porcukrozzuk.

Diós-csokihabos sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 14 dkg vaj
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre porcukor
  • pici só
  • 3 tojássárgája

A csokihabhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 bögre porcukor
  • 2 bögre darált dió
  • 18 dkg reszelt étcsoki

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Letakarva fél órára hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét keményre felverjük, majd a vége felé beleszórjuk a darált diót és a reszelt csokoládét. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, majd a tésztát belesimítjuk, rákenjük a diós-csokis habot. Előmelegített sütőben kb. 170 °C-on, légkeverésesnél 155 °C-on nagyjából 50 perc alatt megsütjük.

Joghurtos szelet

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 1 és háromnegyed bögre cukor
  • 1,5 bögre joghurt
  • 1 és háromnegyed bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • meggy- vagy barackbefőtt

Az befőtt kivételével az egészet összekeverjük, és vajazott, lisztezett tepsibe öntjük. A tetejére meggyet vagy bármilyen gyümölcsbefőttet szórunk. Sütőben 180 °C-on (hőlégkeveréses sütőben 160 °C), 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk.

Diós kevert

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 2 bögre porcukor
  • 10 evőkanál víz
  • 1 és háromnegyed bögre liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 bögre darált dió

A krémhez:

  • 1,5 bögre kristálycukor
  • fél dl víz
  • 4 dkg kakaó
  • 15 dkg vaj

A tojássárgáját a porcukorral és 3 kanál vízzel habosra keverjük, majd még 7 kanál vizet apránként hozzáadunk. A liszttel elkeverjük a sütőport, hozzákeverjük a masszához, majd a vaníliát és a reszelt citromhéjat, a darált diót, végül a keményre felvert tojásfehérjét. Vajazott, lisztezett formában vagy tepsiben megsütjük. A kristálycukrot felforraljuk a vízzel, majd közben beleszórjuk a kakaót, kissé lehűtjük, majd kikavarjuk a vajjal. Az így kapott krémmel megkenjük a tészta tetejét.

Képek forrása: Pinterest.com

Reklámok