Pénzügyi szokások, amiket még a húszas éveidben vegyél fel

Úgy gondolod, a pénzügyi döntésekkel még ráérsz, amíg be nem költözöl a panorámás sarokirodába? Nem így van! A pénzügyi alapok ismerete segít, hogy okosan vállaljunk kockázatokat és építsük a karrierünket. Bár az alábbi tippek bárkinek hasznára válhatnak, ne feledd: az idő pénz, minél hamarabb veszed fel ezeket a szokásokat, annál hamarabb kifizetődnek!

Dolgozd ki a neked működő költségvetést!

A hatékony budgeting az egyik legfontosabb financiális szokás amit elsajátíthatsz – ez a kulcs ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az anyagiakat. Rengeteg módszer áll a rendelkezésedre: inkább borítékokra osztanád a készpénzed, Excel táblázatban vezetnéd a kiadásaid és bevételeid vagy a mobil budget alkalmazások állnak közel hozzád? A húszas éveid tökéletesen alkalmasak rá, hogy kitapasztald, mi válik be neked leginkább!

Kezdj el félretenni!

Akármilyen keveset vagy éppen sokat, kezdj el gyűjteni minél előbb! Zsebpénzedből, ösztöndíjadból tegyél félre minden héten egy keveset – sok kicsi sokra megy. Ha azonban rendszeres fizetésért dolgozol, érdemes takarékszámlát nyitni, amire minden hónapban adott összeget átutalsz. Érdeklődj a lehetőségeidről a bankodnál – a takarékszámla sok esetben díjmentes vagy kedvező kamatot fizet.

Légy művelt a pénzügyekben!

A pénzügy külső szemmel nehezen értelmezhetőnek, ijesztőnek tűnik, zsargonja is idegen számunkra. Könnyű vállat rántani és azt mondani magunknak, ráérünk még ezzel foglalkozni. Magadnak teszel azonban szívességet, ha képzed magad ezen a területen is! Ha teheted, vegyél fel egy pénzügyi kurzust az egyetemen, olvass utána a témának szakblogokon, hallgass egy számodra szimpatikus pénzügyi podcastot vagy lapozz bele néhány üzleti magazinba!

pénzügyi műveltség

Váltsd pénzre a tehetséged!

Jövőbeli lehetőségeid kulcsa, hogy milyen jártasságokkal és tapasztalatokkal rendelkezel. A pályafutásod kezdete a legjobb időszak arra, hogy kísérletezz és fejleszd magad – még akkor is, ha olyan hobbiról van szó, amit nem igazán tudod, hogy lehetne jövedelmezővé tenni. Ha például szeretsz írni, működj közre a helyi lapnál vagy segíts kiépíteni egy kis vállalkozás blogját mielőtt egy országos lapnál próbálkoznál. Még a haszontalannak tűnő ingyenmunka is építi, színesíti a portfóliódat, az időközben megszerezhető kapcsolati tőkéről nem is beszélve!

Fektess a minőségbe!

A húszas éveidben elkezdhetsz megfontolt döntéseket hozni arról, min tudsz (illetve akarsz) spórolni, és mibe fektetnél egy kicsit többet. Egy minőségi bútordarab, matrac vagy éppen kávéfőző például hosszú távon megéri az extra kiadást, hiszen sokáig veled marad, nem kell majd lecserélned.

Költs kevesebbet, mint tehetnéd!

Kiadásaid legyenek lényegesen kevesebbek, mint a bevételed! A pályafutásod elején minden bónusz vagy fizetésemelés hatalmas teljesítménynek tűnik (és az is!), de ne azzal ünnepeld meg a sikereidet hogy azonnal el is vered a jutalmat. Fizetésemeléskor például az extra összeget felezd meg: az egyik felét automatikusan utaltasd a takarékszámládra (amihez még nem szoktál hozzá az nem is fog hiányozni), a másik felét pedig használhatod arra, hogy megjutalmazd magad a kemény munkádért. Sosem árt, ha van egy kis biztonsági hálód, az élet hajlamos ugyanis olyan helyzeteket teremteni, amikor arra szükséged is lesz.

Forrás: theeverygirl.com
Fotók: Pexels.com, Pinterest.com

Follow my blog with Bloglovin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s