Narancs, az egészség kulcsa

A narancs Kínából származik, de Nagy Sándor hódító hadjáratai során már az ókori görögök is találkozhattak korabeli változataival. Évszázadokkal később jutott csak el Európába, ahol a kezdetekben igazi kuriózumnak számított. Ma már világszerte közkedvelten fogyasztják, nem hiába, rengeteg jótékony hatással bír és finom is, ezért jó választásnak bizonyul az év minden napján.

A narancs a többi citrusfélével együtt a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike, egy darab narancs fedezi a napi C-vitamin szükséglet majdnem kétszeresét. A C-vitamin, vagy aszkorbinsav ezen formájának bevitele azért is hatásosabb a tablettával szemben, mert a narancs úgynevezett bioflavonoidokat tartalmaz, ami elősegíti a C-vitamin felszívódását és feldolgozását. Mérsékelten nagy mennyiségben növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok, az immunglobulinok és a vírusfertőzés, valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

orange3

Tartalmaz többféle antioxidánsokat is, ezek szintén igen hasznosak: szervezetünkben jelen vannak úgynevezett szabad gyökök, melyek igen reakcióképes részecskék. Károsítják a környezetüket, azáltal hogy elektront vesznek fel, vagyis oxidálják a velük érintkező anyagokat. Ezeket az egészségre ártalmas részecskéket antioxidánsok képesek semlegesíteni, ugyanis a szervezet fontos molekulái helyett ők maguk oxidálódnak el.

Magas rosttartalma miatt kiváló hatással van az emésztésre, épp ezért székrekedés fennállásakor is javasolt a fogyasztása. A kalóriatartalmát tekintve is baráti ez a gyümölcs, egy közepes darab körülbelül 60 kalóriát tartalmaz.

orange4

Tartalmaz még A- és B-vitamint, valamint ásványi anyagok szempontjából káliumot, magnéziumot és kalciumot is. Rákmegelőző, rákellenes, vérnyomáscsökkentő, gyulladásgátló hatással bír, továbbá rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A citrusfélék leve jelentősen növeli egy olyan enzim (GSHS-transzferáz) működését is, amely mérsékli az erősen rákkeltő anyagok hatásait.

Tipp: Narancs, vagy bármilyen savas étel/ital fogyasztása után várjunk fél-egy órát a fogmosásig, hogy elkerüljük a saveróziót, azaz a fogzománc kopását. Ezt a savas kémhatású ételek, italok okozzák, átmenetileg felpuhítva a zománcot, amiben a fogmosással járó dörzsöléssel még nagyobb kárt teszünk.

Képek forrása: Pinterest.com

 

Reklámok