A pH érték és annak egészségünkre gyakorolt hatása

Gyakran találkozunk azzal a fogalommal, hogy pH. Ezt általában a vizeletünkkel, bőrünkkel, nyálunkkal, azaz a testünkkel összefüggésben halljuk. De vajon mit is jelent valójában, és ennek mértéke mennyire lehet befolyással az egészségünkre? Kezdjük az alapoknál.

Mi az a pH?

A pH (power of hydrogen, azaz a hidrogén ereje) egy olyan mérőszám, amely egy oldat (jelen esetben a testnedveink) savasságát és lúgosságát jelzi. Ezt az értéket egy 0-14-ig terjedő skálán mérjük, melyben az alacsonyabb érték a savasabb, a magasabb pedig a lúgosabb. Ha az oldat se nem savas, se nem lúgos, akkor semleges pH-ról beszélünk, melynek értéke a pH skálán a 7-es.

Testünk 70%-a víz, tehát nagyobb részt folyadékból áll. Az emberi testnek van egy bizonyos sav-lúg (sav-bázis) aránya, amelyben egyenlően vannak jelen a pozitív (savképző), valamint a negatív (lúgképző) töltésű ionok. Bőrünket egy enyhén savas védőréteg fedi, amelynek pH-ja 5,5 körül mozog, a nyálunk viszont állandóan lúgos, ami 7,5 pH-t takar. A testünk folyamatosan próbálja kiegyensúlyozni a pH-t, és amikor ez az érték valamely irányba elmozdul, akkor sok probléma adódhat. Fontos, hogy ilyenkor nem a gyomor vagy gyomorsav pH-értékéről van szó, hanem a testfolyadékok és szövetek pH-járól.

Vérünk pH-ja 7,3 körüli, azaz lúgos. Ha ez az érték akár kéttizednyit is csökkenne, abba belehalnánk. Az emberi szervezetben a lúgok a megújulást, a savak pedig a lerakódások képződését segítik elő. A lerakódások pedig nagyon sokféle betegséghez vezethetnek.

viz3_01

A pH teszt

A test megbízható savasság-lúgosság ellenőrzésére használják, az úgynevezett pH tesztet (pHion Diagnostic pH Test Strips). Sajnos tény, hogy az emberek nagy része pH-kiegyensúlyozatlanságtól szenved, azaz savas. Ez az állapot arra kényszeríti a testet, hogy a létfontosságú szervekből és csontokból kivonja az ásványi anyagokat (kalcium, nátrium, kálium, magnézium), hogy semlegesítse és biztonságosan eltávolítsa a savakat. Ez egy olyan állapot, amely sajnos évekig észrevétlen maradhat, és súlyosan károsítja, megviseli a testet.

A tudomány azonban már felfedezte azon kémiai elemeket, amelyek a savasságot, illetve a lúgosságot okozzák. Ilyen például a savképződésben szerepet játszó foszfor, amely megtalálható a húsokban, édességekben, fehérlisztben, és a tartósítószert tartalmazó ételekben és italokban. És legyünk őszinték, a mai ember táplálékának nagy részét ezek teszik ki…

A savakat közömbösíteni tudó lúgosító elemek (például a kalcium) megtalálhatóak a barnalisztben, valamint a zöldség- és gyümölcsfélékben. Hogy elkerülhessük testünk teljes elsavasodását, 10 étkezésből 8-szor kellene lúgosító hatású ételeket fogyasztanunk. A savas szervezet általános jellemzői a fáradékonyság, és a gyengébb teljesítőképesség. Ha a bevitt tápanyagokból szervezetünk nem kap elég kalciumot a savak semlegesítéséhez, akkor elvonja máshonnan. Ez pedig súlyos mozgásszervi problémákhoz, csontritkuláshoz, izomgörcsökhöz vezethet.

savasodas_ph_ertekei-24430-703x374

Testünk pH értékei

  • A vizelet pH-ja megmutatja, hogy szervezetünk mennyire képes jól felszívni az ásványi anyagokat. Optimális pH értéke: 4,60-8,00.
  • A nyálteszt eredményei az emésztőenzimek megfelelő működését jelzik, különösen a máj és gyomor működését. Optimális pH értéke: 6,35-6,85.
  • Gyomornedv – 1,20-3,00
  • Bőr – 4,00-6,50
  • Vér – 7,35-7,45
  • Hüvelyi váladék – 3,50-4,50

NAGYON FONTOS, hogy az étel savasító vagy lúgosító hatásának semmi köze magához az elfogyasztott étel savasságához vagy lúgosságához! Nem az a lényeg, hogy a bevitt táplálék milyen pH értékű, hanem hogy annak végterméke milyen kémhatású. Például a citrom nagyon savas, de erős antioxidáns, az emésztés utáni végterméke viszont erősen lúgképző. A hússal ugyanez a helyzet: pH-ja lúgos, viszont emésztés után nagyon savas maradékot hagy a testben, így szinte az összes állati eredetű étel savképző.

the-different-pH-values-of-your-body-parts-are-regulated-in-part-by-magnesium

A bázikus étrend

A bázikus étrend arra vonatkozik, hogy azok a táplálékok, amelyeket magunkhoz veszünk az étkezéseink során, a szervezetünkbe jutva milyen végtermékké alakulnak át a lebomlás során: savas vagy inkább lúgos közeggé. Fontos és igyekeznünk kell fenntartani szervezetünk egyensúlyát, hogy egészségesen működjön. A normál étkezés arányszámai 80% lúgosító és 20% savasító táplálék kellene, hogy legyen.

alkaline-foods

Sajnos a mai kor embere nem az egészséges táplálkozásáról híres. Pedig a pH értékünk normálistól való hosszútávú eltérése súlyos következményekkel járhat: az emésztési zavaroktól kezdve a mozgásszervi megbetegedésekig bezárólag. Próbáljunk meg minél több vizet inni, valamint gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Nem csak szervezetünk pH értéke fog javulni, de testúlycsökkentésre is kiváló lehet ez az átállás. Hidd el, nem olyan nehéz ez, csak akarat és (meg)szokás kérdése.

cbaab0aaa23d293db53573fcdd9e2c99

Képek forrása: Google, Pinterest

 

Reklámok