Ízletes levesek a mindennapokra

Ha már kifogytál az ötletekből, hogy mit tegyél az asztalra, akkor próbáld ki ezt az öt egyszerű leves receptet!

Babéros burgonyaleves

Hozzávalók: 3-4 nagyobb burgonya, só, kb. 3 evőkanál ecet, 3 babérlevél, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, tejföl.

A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd sóval és az ecettel 2 liter forró vízbe tesszük. A zsírból és a lisztből egy pohár vízzel rántást készítünk. Amikor a burgonya megfőtt (de nem ment szét), beletesszük a babérlevelet, és a rántást beleöntjük a burgonya levébe. Körülbelül 5 percig főzzük, majd tejföllel meglocsolva fogyasztjuk.

Mézes sütőtökkrémleves

Hozzávalók: 1 szép nagy sütőtök, ízlés szerit méz, só, cukor, liszt, citromhéj.

A tököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magját, és kockákra vágjuk. Ezután feltesszük főni egy csipet sóval és cukorral. Ha készre főtt, botmixerrel pürésítjük. Jól kiforraljuk, lisztes habarással dúsítjuk. Mézzel és citromhéjjal utóízesítjük.

recept1

Rizskrémleves

Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 10 dkg rizs, 2 dkg vaj, leveskocka, 2 dl tej, só, frissen őrölt fekete bors.

A szalonnát csíkokra vágjuk és aranybarnára pirítjuk. A megtisztított és vékonyan felszeletelt vöröshagymát a szalonna zsírjában megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, karikára vágott sárgarépát. Rövid ideig együtt pároljuk, majd felengedjük a csirkehúslevessel. Amikor forr, beletesszük a megmosott, megtisztított és kiválogatott rizst, majd fűszerezzük sóval, borssal, és lassú tűzön tovább főzzük. Amikor a benne lévő zöldségek és a rizs megfőtt a levest leszűrjük, és a hozzávalókat mixer segítségével elkeverjük. A pürét visszatesszük a levesbe, hozzáöntjük a tejet, és beledolgozzuk a vajat is. Tetszés szerint főzhetünk bele galuskát is, vagy tehetünk bele néhány kanál főtt rizst is. A tetejét petrezselyemmel díszítjük.

Brokkolileves csirkehússal

Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 30 dkg csirkemell, 3 evőkanál olívaolaj. 1 evőkanál liszt, só, bors, 2,5 dl tejszín, ételízesítő.

Az olajat felhevítjük, kissé megpirítjuk rajta a megmosott, kis darabokra vágott húst. Hozzáadjuk a rózsáira szedett, megtisztított brokkolit, megfuttatjuk rajta. Néhány perc elteltével rászórjuk a lisztet, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a brokkolit. Ezután sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt szórunk bele, és ha megpuhult a hús és a brokkoli, besűrítjük a tejszínnel. Újra felforraljuk, majd fogyasztjuk.

recept2

Tarhonyaleves

Hozzávalók: 10 dkg tarhonya, 20 dkg burgonya, 3 evőkanál lecsó, 3 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, zeller zöldje, fűszerpaprika, őrölt bors, só.

A kockára vágott szalonnát kisütjük. A zsírján megpirítjuk a tarhonyát, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. A pirítást folytatjuk, amíg a hagyma megüvegesedik, ekkor belekeverjük a lecsót (helyettesíthetjük friss zöldpaprikával és paradicsommal), meghintjük pirospaprikával, sózzuk, esetleg borsozzuk, hozzáadjuk a kisült szalonnát, valamint a megtisztított, kis kockára vágott burgonyát. Ezután felöntjük 1,5 liter meleg vízzel, és puhára főzzük. Tálalás előtt megszórhatjuk finomra vágott zellerrel.

Képek forrása: Pinterest.com

Reklámok