Vedd kezedbe a változást!

Az elmúlt években óriási változás indult el Földünk klímájának működésében. Míg Ausztráliában sorra dőlnek a meleg rekordok, addig Észak-Amerikában mondhatni, bekövetkezett a jégkorszak. Könnyebb elhessegetni a gondolatot, hogy mégis mit ér egy ember tette a többivel szemben, de én azt mondom, ne! A kezünkben van a változás!

Olvadnak a sarkkörök, nem beszélve arról, hogy az elmúlt hetekben nálunk, Magyarországon december végén és január elején 15 fok volt. Már tél van és itt a fűtőszezon, azonban ha tehetitek inkább öltözzetek fel melegen és csavarjátok lejjebb a fűtést illetve ne rakjatok feltétlenül tüzet. Ha nincs más megoldás, akkor az összegyűlt papírszemetet égessétek el, melyet akár egész évben gyűjthettek. Ha máshogy nem tudjátok felhasználni az újrahasznosítható hulladékokat, vigyétek el a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe.

Mert tenni tudtok a változásért. Például, ha kevesebb előre csomagolt terméket vásároltok, vagy nem vesztek nejlon zacskót. Az otthon fellelhető szatyrokat azért ne dobjátok el, vigyétek magatokkal és vásároljatok abba, illetve szerezzetek be vászon táskákat és akár – hogy fancy-nek érezd magad a piacon – fonott kosarat.

a0894be100e0c203efdcfa06b336cedd

Ha már vásárlásról beszélünk, fontos megemlíteni, hogy mennyit számít, ha hazait veszel. Egyrészt a helyi termelőket támogatod vele, akik megdolgoznak minden egyes termésért, amit a kezedbe veszel, másrészt gondoljatok bele, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagytok magatok után, ha a világ másik feléről érkező terméket vásároltok. Az egzotikus gyümölcsök, vagy azok, amiknek most éppen nincsen nálunk szezonja hajóval, kamionnal, repülővel érkeznek, rengeteg üzemanyagfogyasztást és légszennyezést generálva. Ma már mindenki tudja, hogy a vegyszerek egészségtelenek. Akkor te miért veszel olyat, ami tartósítva van annak érdekében, hogy a fogyasztó még szinte éretlenül vehesse át azt?

Kozmetikumok esetében törekedjetek a természetesre. Keressétek a vegán, illetve a cruelty free (erőszak mentes) márkákat, amelyek nem tesztelnek állatokon és nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Ma már a termékeket elő tudják állítani a megfelelő feltételek mellett úgy, hogy emberi használatra alkalmasnak legyenek anélkül, hogy ezért egy élőlény sérüljön. Ha a saját háziállatodat soha nem bántanád, miért tennéd ugyanezt egy nyúllal vagy rágcsálóval? A rengeteg kemikáliával mérgek tömkelegét viszed be a szervezetedbe a bőrödön keresztül, arról nem is beszélve, hogy az otthon előállított csodaszerekkel a pénztárcádat sem kell fogyókúrára küldened.

1abd3570842164056227f65d6e8ff656.jpg

Ha húst hússal eszel, akkor elhiszem, hogy nehéz, de iktass be egy-két vegetáriánus, illetve vegán napot. Még jobb, ha teljes életmódváltásba kezdesz és száműzöd az állati eredetű élelmiszereket az étrendedből. Ha csak egy napon nem kerül a tányérodra élőlény, azzal már napi egy állatot mentesz meg. Valószínűleg, most az jár a fejedben, hogy mit ér egy ember a világgal szemben? Egy kutatás szerint 432 millió körülire tehető a vegetáriánusok száma, ami napi 432 millió állat életét jelenti.

A tejtermékek tele vannak hormonokkal, a húsokról nem is beszélve. A szarvasmarhatenyésztés alaposan kiveszi a részét az üvegházhatás kialakulásában is, hiszen rengeteg metán szabadul el a légkörben, a sok gabonát pedig, amivel az állatokat etetik sokkal gazdaságosabb lenne emberi étkeztetésre fordítani, főleg, ha megnézzük mennyi vizet használunk el ezekben a folyamatokban.

f4565594add860f64860ae6a4c6ffc1d

Még többet teszel a Földért, ha másodkézből vásárolsz, hiszen azzal is újrahasznosítasz. Ha ettől ódzkodsz, akkor legalább nézz utána a nagy áruházláncok etikai kódexének, illetve, hogy volt-e valamilyen botrányuk az utóbbi időben. Egy-egy ruha elkészítésénél mérgező anyagok érik a munkások bőrét, ami örökre nyomot hagy a szervezetükben. Az egyes darabok valójában filléreket érnek, de Te több 10 ezerért veszed meg őket a boltban. Ennek fejében elfogadhatatlan, hogy felnőtteket és gyermekeket éhbérért, napi pár dollárért dolgoztatnak szörnyű körülmények között.

6403151551773824afa2d84b11433819

A képek forrása: Pinterest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s