Akkor vagyunk sikeresek, ha gazdagok vagyunk?

A mai világban mindenki a sikerre törekszik. A köztudatban élő általános koncepció a sikerről torz képet ad, mely szerint akkor értél el valamit, ha gazdag vagy. A vagyonosság szinte a sikeresség szinonimájává vált.

A 21. századra leginkább jellemző a konzumista felfogás, az anyagiasság virágkorában élünk. Már egészen gyermekkortól azt nevelik az új generációba, hogy annyi vagy amennyit elérsz, amennyi pénzed lesz a bankszámládon. Akkor leszel sikeres felnőtt, ha gazdag vagy, így már 8 évesen kezdjen el gürizni a gyerek az iskolában, hogy egy nap „sikeres” legyen, és eleget tegyen a társadalom és a szülők által állított elvárásainak az útközben szerzett komplexusai ellenére.

success

A média is azt sulykolja belénk, az árad a tv-ből, a rádióból és minden egyes internetes platformról, hogy akkor vagy sikeres, ha a cipő, amit viselsz egy drága dizájner darab, ha iPhone van a zsebedben, ha megvásároltad a legújabb BMW modellt, és milliók várnak arra a bankszámládon, hogy elköltsd.

 „Ma az a normális, hogy felöltözöl olyan ruhákba, amiket azért veszel, hogy munkába járj, és átutazol a dugóban egy olyan autóban, amiért szintén fizetsz, hogy eljuss vele a munkába, amivel azt a pénzt keresed meg, amiből a ruhát és az autót veszed meg, és persze azt a házat, amit reggel ott hagysz egész nap üresen, hogy dolgozz azért, hogy benne lakhass.”

–          Ellen Goodman

Ellen Goodman, amerikai újságíró szavai elgondolkodtatóak: mintha ki lenne fordítva az egész világ. Hajlamosak vagyunk az anyagiasság oltárán feláldozni a nyugalmunkat, a boldogságunkat, és a legfontosabb kincsünket, az egészségünket. Ironikus, hogy feláldozzuk az egészséget a pénzért, majd aztán a pénzünket gyógyszerekre és kezelésekre költjük, hogy visszaszerezzük az egészségünket. A munka egyre nagyobb prioritást élvez az életünkben, hiszen az a jövedelem forrása, és háttérbe szorulnak az annál sokkal fontosabb dolgok, mint hogy élvezzük-e azt az életet, amit élünk? Ez azonban mellékes, mert mindenki „sikeres” akar lenni…

money

Azonban az az állítás, hogy a pénz egyenlő a sikerrel több sebből vérzik. Fontos tisztázni, hogy a siker egy szubjektív dolog, mindenki számára mást jelent ez a szó. Mindenkinek el kell döntenie, hogy számára mit jelent sikeresnek lenni. Lehet, hogy valakit valóban a pénz boldogít, vagy az, hogy egy Maserati tulajdonosa. Azonban valakinek a siker azt jelenti, hogy van egy szép, boldog családja, kigyógyult egy betegségből, vagy egy olyan állása van, amit szeret, ahol megbecsülik a szerény fizetése ellenére.

Hogy mit jelent sikeresnek lenni? Döntsd el Te!

Képek forrása: Pinterest, success.com

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s