A legális graffitizés

Kevesen tudják, hogy a graffiti már az ókorban is jelen volt, például a római és a görög kultúrában. A falfirka hazájaként mégis New York városát érdemes említeni, ahonnan futótűzként terjedt ez a művészeti forma, és hazánkban is sokakban fellobbantotta az alkotás iránti szenvedélyt.

A graffitizést az emberek többsége elítéli, egyenesen vandalizmusnak tartja és már csak a festékszóró láttán is morgolódni kezd. A graffitizésről szinte mindenkinek az összefirkált vagonok, padok és a közterületi felületek jutnak eszébe szilárdul állítva, hogy a falfirkálás rongálásnál sosem lesz több.

Elfelejtik, hogy az éremnek két oldala van. Olyan már csak meg sem fordul senkinek a fejében, hogy a graffiti játékos könnyedségével és fantáziavilágával színesebbé teszi a környezetünket. Valóban olyan rossz dolog lenne ez a hobbinak minősülő tevékenység, mely már a kortárs művészethez tartozik, ha ez legális körülmények között történik?

Mert igen ám, Magyarországon is vannak olyan kijelölt területek, ahol a graffitizés szerelmesei szabadon kiélhetik vágyaikat, és nem kell a következményektől tartani. Ugyanis ha valakit ilyesfajta szabálysértésen kapnak, szabadságvesztéssel is számolhat az illető.

A falfirkálás egyfajta önkifejezés, mellyel az alkotó a világ tudtára adhatja a benne kavargó gondolatokat egy életfilozofálós szöveggel vagy látványos falfestménnyel. Találkozhatunk – néha vulgáris szavakkal tarkított – politikai üzenetekkel, vagy esetleg a lázongók felirataival, miszerint a művészet nem bűnözés. De belefuthatunk olyan kalligrafikus betűkkel írott kérdésbe, ami csak olyan egyszerű dologra kíváncsi, boldog vagy-e, és pár méterrel arrébb már tanácsot kapsz, hogy “mondd el, hogy szereted”.

Szóval a graffitizés nem feltétlen rossz dolog, ha azt a törvény keretei között tesszük. Számos civil szervezet munkálkodik azon, hogy az úgynevezett “legális falak” segítségével csökkentsék a károkozások számát, csupán annyi a dolgod, hogy utánanézz, a lakóhelyed környékén hol találsz ilyet.

Képek forrása: Pixabay, Pinterest

Reklámok