A saverózió tönkreteszi fogainkat

A fogzománc a fog látható része, testünk legkeményebb anyaga, keményebb a csontnál is. 96%-a ásványi anyag, azonban savak hatására egy idő után veszít az ásványianyag-tartalmából, így a zománc megpuhul. Azonban a szervezet nagyszerű védekező mechanizmussal rendelkezik, így a hiányzó anyagokat képes a nyálban található anyagokból visszaépíteni a fogzománcba, viszont ha a fog külső rétegét érintő negatív hatások túl gyakran következnek be, akkor ez a regeneráció nem megy végbe, saverózió történik.

A saverózió okai

Saveróziót kiváltó anyagok kétféle forrásból származhatnak. Az egyik a gyomor, ahonnan a gyomorsav hányás vagy reflux esetén visszaáramlik a szájüregbe. A gyomorsav egy masszív, sósavtartalmú anyag, amely hozzájárul a fogzománc puhulásához.

Másrészt bizonyos ételek és italok is magas savtartalommal bírnak, például üdítőitalok, energiaitalok, limonádé, gyümölcsök, C-vitamin tabletták, de bizonyos gyógyszerek is.

woman-3498849_1920

A saverózió tünetei

A fogzománc kopása kezdetben nehezen észrevehető, általában előrehaladottabb állapotban észlelik az emberek a tüneteket: fogzománc elvékonyodik, szinte átlátszóvá válik, sárgább lesz a fog, illetve érzékennyé válnak a hidegre és melegre.

Fontos a megelőzés

A saverózió nem kezelhető olyan egyszerűen, mint a szuvasodás, így még nagyobb hangsúly kerül a szűrővizsgálatokra és a megelőzésre.

Néhány tipp a saverózió megelőzésére:

  • Használjunk szívószálat savas italok fogyasztásakor.
  • Ne rágjuk szét a C-vitamin tablettát.
  • Használjunk cukormentes rágógumit étkezés után.
  • Várjunk egy órát a fogmosással savas ételek és italok fogyasztása után.
  • Puha sörtéjű fogkefét használjunk.

Képek forrása: Pixabay

Reklámok