A divat modernizálódása az előző évszázadban

A 20. század a divat kora volt. Ekkor vált a divat olyan tömegjelenséggé, amelynek hatása alól immár senki sem vonhatta ki magát. A divatos öltözék körvonalai alapvetően megváltoztak az előző évszázadokhoz képest.

A divat legjelentősebb forradalmi újításai a 20. században mentek végbe: a nők nadrágot húztak, lemondtak a fűzőről, lerövidítették a szoknyát, és általánossá tették a sportos viseletet. Néhány divattörténész véleménye szerint a női divat csak az 1920-as években kezdett igazán modernizálódni, amikor átvették azokat az elveket, amelyeket a férfiak már több mint egy évszázada követtek, mint a funkcionalitást, a formai egyszerűséget, valamint az átgondolt szerkezeti felépítést, fölösleges dekorációk nélkül. A későbbi divat persze újra meg újra felidézi az elmúlt korok divatját, és ez a megállapítás annál inkább igaznak bizonyul, minél jobban közeledünk a jelenhez.

vilaghaboru

Mindenekelőtt a női divat ment át döntő átalakuláson. A ruhák funkcionálisabbá váltak, mivel a nők egyre inkább részt vettek a közéletben, sportoltak, beálltak a munka világába. Az első világháború alatt egyre több nő volt kénytelen munkát vállalni, hiszen a hadsereget többek között lőszerrel, felszereléssel, élelemmel kellett ellátni. Azonban nehéz lett volna a gyárakban hosszú, uszályos ruhákban dolgozni, amelyek a biztos kényelmetlenség érdekében még fűzővel is el voltak látva. Ezzel megváltozott a szépségről alkotott felfogás: egyre inkább az egyszerű, letisztult vonalak kerültek előtérbe, a nők fokozatosan lemondtak a fűzőről, a kényelem fontos szemponttá vált. Természetesen voltak olyan időszakok, amikor a fűző ismét divatba jött, például az ötvenes években, vagy mostanság a Kardashian családban, azonban többnyire igyekeztünk megszabadulni a szoros daraboktól.

A fűző elhagyása Paul Poiret nevéhez is fűződik, aki az első világháború előtti időszak egyik legtehetségesebb divattervezője volt. Nemcsak átalakította a divatot, de elsőként épített fel egy divatbirodalmat is. 1911-ben parfümgyárat alapított, ezzel elindítva a nagy divatházaknak azt a mára már általánossá vált szokást, hogy saját parfümjeiket dobják piacra. Továbbá bemutatóit neves társadalmi események rangjára emelte. Azonban Poiret számára a hírnevet főként a ruhák egyszerű szabása hozta meg, melyek nélkülöztek mindenféle fűzőt és kitömést.

800px-Poiretdress

Nem egyedül Poiret határozta meg a modernizálódó divatot, többek között Mariano Fortuny is. Különleges stílust teremtett, melyben keveredtek az olasz, görög és a távol-kelet ruháinak vonásai. Azonban sok nő divatlapokból tájékozódott, azok, akik szintén érdeklődtek a divat iránt, de kevésbé voltak nagyvilágiak, jómódúak.

Képek forrása: Pinterest.com, Wikipedia.org

Reklámok